Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: декомунізація – це питання національної безпеки


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко називає «питанням національної безпеки» проведення в Україні декомунізації. По це він сказав у неділю на заходах у заповіднику «Биківнянські могили» на Київщині з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій.

«Імена катів з карти України – геть, це не обговорюється. А от яку назву обрати собі на майбутнє – хай громади вирішують самі», – зазначив глава держави.

«Єдине застереження – не повертатися до імперських найменувань. Не дозволю карту України заплямувати новоросійськими топонімами!» – заявив Петро Порошенко.

У квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила так званий пакет законів про декомунізацію, серед яких – Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки». У рамках цього закону в Україні зокрема має бути перейменована низка населених пунктів, а також змінені назви тих вулиць, що мають стосунок до діячів і деяких подій в історії комуністичного режиму.

Всього за цей час шістьма постановами Верховної Ради перейменовано 688 населених пунктів та 15 районів. Цього тижня зокрема Верховна Рада ухвалила рішення про перейменування низки населених пунктів на тимчасово не підконтрольній їй частині Донбасу та у Криму.

День пам’яті жертв політичних репресій відзначається в Україні щороку в третю неділю травня.

XS
SM
MD
LG