Доступність посилання

ТОП новини

Мустафа Джемілєв назвав метою Росії у Криму змусити кримських татар залишити півострів


Джемілєв: дві мети окупантів – залякати і влаштувати чистку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

Джемілєв: дві мети окупантів – залякати і влаштувати чистку

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що переслідування кримських татар із боку російської влади, встановленої в окупованому Криму, мають на меті залякати людей і змусити кримських татар залишити Крим.

«Вони, як і у сталінські часи, хочуть бачити такий етнічно чистий російський Крим», – сказав народний депутат, уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу проектові Радіо Свобода Крим.Реалії.

На думку Мустафи Джемілєва, кримінальна справа, яку порушила у Криму Федеральна служба безпеки Росії проти заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, безпідставна і протизаконна. «В окупантів є такий страх перед кримськими татарами, що вони не рахуються ні з якими нормами і законами», – заявив він.

Як каже Джемілєв, звинувачення на адресу Умерова, що він закликав до зазіхання на територіальну цілісність Росії, є абсурдом, бо той висловлював свій погляд як громадянин України і як син свого кримськотатарського народу, який «повністю не визнав цієї окупації».

12 травня працівники ФСБ Росії здійснили обшук у домі Ільмі Умерова, йому самому після допиту вручили підписку про невиїзд. Відтак створена Росією прокуратура півострова заявила, що Умерова звинувачують за статтею Кримінального кодексу Росії про «публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії».

26 квітня встановлений Росією верховний суд півострова схвалив заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу у Криму. А Міністерство юстиції Росії внесло 18 квітня Меджліс до переліку громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких зупинена «у зв’язку зі здійсненням ними екстремістської діяльності» в усій Росії, а також фактично і в окупованому нею Криму, попри те, що Меджліс, орган національного самоврядування кримських татар, не є ні громадським, ні релігійним об’єднанням. Ці кроки російської влади різко засудили у світі.

Росія на початку 2014 року окупувала український Крим і за оголошеними результатами влаштованого там «референдуму» заявила про вступ півострова до неї. Майже весь світ не визнав цих претензій Москви на анексію Криму, їх відкинула своєю резолюцією Генеральна асамблея ООН. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року датою початку тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. Європейський союз, а також США і ще низка країн світу запровадили санкції проти Росії, проти діячів, причетних до окупації, і проти захоплених Росією кримських компаній.

XS
SM
MD
LG