Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко просить силовиків закрити провадження щодо сайту «Миротворець»


Антон Геращенко
Антон Геращенко

Народний депутат від фракції «Народний фронт» Антон Геращенко звернувся до СБУ, МВС та Генпрокуратури з проханням закрити кримінальне провадження щодо співробітників сайту «Миротворець».

«Волонтери проекту «Миротворець» не порушували Конституцію і законів України! У них, як і у кожного громадянина, і журналіста, є право поширювати будь-яку інформацію, не заборонену законом», – написав на своїй сторінці в Facebook Геращенко, оприлюднивши своє звернення до силовиків.

Раніше на сайті «Миротворець», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, оприлюднили отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів список із понад 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». Ця публікація викликала обурення низки правозахисників, частини журналістської спільноти, а також ОБСЄ.

Водночас сьогодні у «Харківській правозахисній групі» заявили, що опублікування цих даних на сайті «Миротворець» не є виправданим з погляду привернення суспільного інтересу до цього факту, такі дії порушують право на приватність фігурантів цього списку.

Крім того, прокуратура Києва почала кримінальне провадження за статтею про перешкоджання журналістській діяльності через цю публікацію, що, за даними прокуратури, «призвела до негативних наслідків, зокрема надходження погроз журналістам у зв’язку з виконанням ними професійної діяльності».

13 травня сайт «Миротворець» оголосив про своє закриття.

XS
SM
MD
LG