Доступність посилання

ТОП новини

До протестів у Кабулі приєдналися десятки тисяч хазарейців


Десятки тисяч представників шиїтської меншини хазарейців 16 травня в столиці Афганістану Кабулі протестують, вимагаючи реалізації в їхньому регіоні багатомільйонного енергетичного проекту.

В очікуванні демонстрантів поліція заблокувала головні шляхи до центру Кабула, щоб не допустити масових акцій біля президентського палацу. Зачинені і багато крамниць Кабула. Крім того, вулиці міста патрулює значна кількість поліцейських – на випадок виникнення сутичок.

Консульський відділ посольства США, а також інші посольства і представництва ООН також зачинені.

Лідери протесту вимагають, щоб лінія електропередач, яка має з’єднати Туркменистан із Кабулом, була прокладена через населену значною кількістю хазарейців центральну провінцію Баміан. Саме такий маршрут спершу і планувався, але згодом уряд Афганістану вирішив перенаправити його через перевал Саланг на північ від Кабула, заявивши, що коротший шлях дозволить прискорити проект і заощадити мільйони доларів.

Лінія, призначена для стабільного електропостачання 10 афганських провінцій, є частиною ширшого проекту TUTAP, що пов’язує енергосистеми Туркменистану, Узбекистану і Таджикистану з Афганістаном і Пакистаном.

В Афганістані проживає близько 2,8 мільйона хазарейців. Це третя за величиною етнічна група країни.

XS
SM
MD
LG