Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров: 18 кримських татар перебувають за ґратами в анексованому Криму


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

В анексованому Росією Криму в ув’язненні перебувають 18 кримських татар, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

«18 кримських татар сьогодні перебувають за ґратами. На жаль, за всіма нашими даними, цей список буде розширюватися. 18 кримських татар, і серед них заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз, громадські активісти Алі Асанов, Мустафа Дегерменджі», – сказав Чубаров.

За його інформацією, 14 кримським татарам оголосили про підозру в організації терористичних актів.

Чубаров вважає, що таким чином російська влада намагається представити Заходові кримських татар як «ісламських екстремістів» у Криму.

Наприкінці лютого 2016 року, за даними громадянської ініціативи «Євромайдан SOS», в анексованому Криму в місцях несвободи за політичними мотивами перебували вже щонайменше 12 людей, 10 з них є кримськими татарами.

Міжнародні організації, а також Європарламент неодноразово заявляли про порушення прав людини в незаконно анексованому Росією Криму та закликали Москву припинити порушення. Підконтрольна Росії влада Криму називає такі заяви «перебільшенням».

Генеральна прокуратура України 6 квітня повідомила про 60 кримінальних проваджень, початих з початку 2016 року щодо порушень прав і свобод людини в анексованому Росією Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили через них низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG