Доступність посилання

ТОП новини

Джелял: у Криму регіональним меджлісам відмовляють у проведенні траурних заходів 18 травня


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Регіональні меджліси в Криму отримують відмови від підконтрольної Росії влади в узгодженні траурних заходів до річниці депортації кримських татар 18 травня. Про це в коментарі проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії сказав перший заступник Меджлісу кримських татар Наріман Джелял.

За його інформацією, Меджліс кримськотатарського народу ухвалив рішення не подавати заявку на проведення централізованих заходів в День пам’яті жертв депортації. Як пояснив Джелял, в Меджлісі не бачать сенсу в такому проханні, адже «результат відомий».

«Ми порекомендували нашим регіональним меджлісам провести заходи і в деяких районах подали заявки. Зокрема, в Судаку подали заяву на проведення траурного заходу, їм було відмовлено. Те ж саме було в Красноперекопську, але там наші колеги пішли далі, вони планують оскаржити в суді відмову на проведення мітингу. У деяких місцях не стали подавати заявку, просто зберуть людей, покладуть квіти до пам’ятників жертв геноциду кримськотатарського народу», – зазначив Джелял.

Він повідомив, що в районах влада пропонує представникам меджлісів проводити спільні заходи.

«У більшості випадків відмовляються, оскільки влада, в тому числі, місцева, вже настільки дискредитували себе, що люди навіть не хочуть цей день скорботи провести поруч з тими, хто постійно бреше. Офіційно влада хоче провести деякі заходи, але ні я, ніхто з моїх колег, брати в них участь не збираються», – зазначив перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

Підконтрольна Росії влада Криму 16 травня опублікувала план заходів до Дня пам’яті жертв депортації з Криму 18 травня.

18 травня – День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.

У Києві та по всій Україні пройде низка заходів: масові мітинги, тематичні уроки в школах, присвячені депортації кримськотатарського народу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG