Доступність посилання

ТОП новини

У Македонії почалася виборча кампанія з участю однієї партії


Никола Ґруєвський, лідер єдиної партії-учасника виборів, архівне фото
Никола Ґруєвський, лідер єдиної партії-учасника виборів, архівне фото

У Македонії офіційно почалася передвиборча кампанія напередодні парламентських виборів, що призначені на 5 червня, але в ній бере участь одна-єдина владна партія.

Свій виборчий список подала на реєстрацію тільки консервативна націоналістична партія ВМРО-ДПМНЄ (Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія македонської національної єдності) дотеперішнього прем’єра Николи Ґруєвського.

Опозиційний Соціал-демократичний союз Македонії заявив, що бойкотує ці вибори, бо умов для проведення вільних і чесних виборів у країні не існує.

До нього приєдналися ще дві з провідних партій країни, що представляють албанську національну меншину, – Демократичний союз за інтеграцію і Демократична партія албанців.

Європейський союз, а також США вже закликали Македонію відкласти вибори.

Зокрема, посольство США заявило: той факт, що список кандидатів подала тільки одна партія, лише підсилює занепокоєння відсутністю умов, сприятливих для виборів, результат яких був би вартий довіри.

Місяць тому депутати попереднього скликання парламенту проголосували за його розпуск, відповідно до досягнених за посередництва ЄС домовленостей про розв’язання політичної кризи у країні, пов’язаної зі скандалом навколо незаконного прослуховування телефонів, у якому опозиція звинуватила тодішній уряд.

Криза спалахнула з новою силою в середині квітня після рішення президента Македонії Джорґе Іванова припинити розслідування щодо більш ніж 50 діячів, включно з чільними політиками, причетних до цього скандалу. Ті події спричинили кількаденні вуличні протести у столиці Скоп’є та інших містах Македонії. Демонстранти вимагали, щоб президент або скасував рішення, або пішов у відставку. Вони також виступили за перенесення виборів на пізніший термін.

XS
SM
MD
LG