Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники подали доповідь про політичне стеження в Росії


Один із авторів звіту, російський юрист Павло Чиков
Один із авторів звіту, російський юрист Павло Чиков

У Росії міжнародна правозахисна група «Агора» подала доповідь «Росія під наглядом», що присвячена політично мотивованому стеженню в самій Росії, а також в окупованому нею Криму.

У звіті, що стосується подій від 2007 року й дотепер, аналізуються випадки «точкового» стеження за правозахисниками й активістами, що не пов’язане з розслідуванням злочинів. Таких випадків політичного стеження в Росії зафіксували за цей період 352.

Найбільше їх – 177 – сталося 2014 року, і правозахисники пов’язують це з масовими затриманнями кримських татар після окупації Росією Криму.

Дослідження ґрунтується на даних засобів інформації та інших відкритих джерелах, таких як статистика судового департаменту. При цьому в доповіді детально описано різновиди стеження, серед яких прослуховування телефонів, зламування облікових записів в інтернеті, відео- й аудіоспостереження чи й контроль пересування через базу МВС «Сторожовий контроль», створену первісно для відстежування потенційних екстремістів.

«Уже до середині 2000-х років у Росії була сформована комплексна система контролю, яку цілеспрямовано застосовували щодо політичних, громадянських активістів і правозахисників і яка надалі тільки вдосконалювалася», – мовиться у висновках звіту.

XS
SM
MD
LG