Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Криму при ГПУ проводить досудове розслідування щодо геноциду кримських татар


Слідчий відділ прокуратури Криму при Генпрокуратурі України проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом насильницької депортації кримськотатарського народу і представників інших національних груп з території колишньої Кримської АРСР в 1944 році.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Криму.

«У ході розслідування встановлено, що упродовж травня-липня 1944 року за вказівкою колишніх керівників органів державної влади СРСР з території Кримської АРСР насильно виселено понад 225 тис. кримських татар та осіб інших національних груп для проживання до непристосованих районів Узбецької РСР, Казахської РСР, Башкирської АРСР та інших областей Російської РФСР», – йдеться в повідомленні.

За інформацією відомства, за цим фактом внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального злочину, передбаченого частиною 1 статті 442 Кримінального кодексу України (геноцид).

У прокуратурі зазначили, що в ході досудового розслідування проведено значну кількість слідчих дій.

12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом.

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.

У Києві та по всій Україні пройде низка заходів: масові мітинги, тематичні уроки в школах, присвячені депортації кримськотатарського народу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG