Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс рекомендує кримським татарам на півострові 18 травня помолитися за жертв депортації


Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров рекомендує своїм співвітчизникам, які залишаються в анексованому Криму, 18 травня прийти до пам’ятних місць, вшанувати пам’ять жертв депортації і помолитися за них.

На його думку, це те, що можуть зробити кримські татари на півострові в умовах заборони на проведення масових заходів в Криму до цих трагічних роковин.

«У Криму докладають усіх зусиль для того, щоб змусити кримських татар брати участь лише в формальних заходах, що проводяться окупантами та їхніми прислужниками», – написав на своїй сторінці в Facebook глава Меджлісу.

Він просить у середу, 18 травня, зібратися о 11:45 у Криму біля меморіальних пам’яток, а також в інших місцях, пов’язаних з трагедією 18 травня 1944 року, і помолитися за загиблими та померлими під час депортації і в вигнанні.

Також Чубаров просить кримських татар півострова приєднатися до хвилини мовчання, яку будуть проводити по всій Україні.

18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму. Цього дня в 1944 році в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.

Щорічно в Криму з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року проведення таких акцій у центрі Сімферополя заборонили.

У Києві та по всій Україні пройде низка заходів: масові мітинги, тематичні уроки в школах, присвячені депортації кримськотатарського народу.

XS
SM
MD
LG