Доступність посилання

ТОП новини

Західні посли закликали Україну мирно провести марш на підтримку гей-спільноти


Посли 13 західних країн у спільній заяві закликали Україну, щоб поліція і міська влада Києва підтримала й захистила право спільноти лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсексів провести 12 червня їхній «марш за рівність».

Посли Великої Британії, Бельгії, Данії, Італії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, США, Фінляндії, Франції, Швейцарії і Швеції також закликали всіх українців поважати право своїх співгромадян на мирне зібрання – не тільки в Києві, а й скрізь, де теж можуть плануватися такі ЛГБТІ-марші.

Як мовиться в заяві, після нападів на такі акції минулими роками міжнародна спільнота непокоїться за безпеку ЛГБТІ-українців, їхніх друзів, родини і всіх захисників толерантності й різноманіття в Україні. Дипломатична спільнота, попередили посли, планує стежити за маршем і сама взяти в ньому участь, щоб відобразити свою підтримку прав людини, й закликає членів громадянського суспільства й підприємницьких кіл України і собі висловити підтримку маршеві ЛГБТІ-спільноти.

«Чекаємо на мирний і безпечний «марш за рівність» і на продовження поступу до рівності всіх українців», – заявили посли з нагоди Міжнародного дня проти гомофобії і трансфобії, що святкується 17 травня.

За оприлюдненими тиждень тому результатами дослідження європейської філії Міжнародної асоціації лесбійок і геїв, ILGA-Europe, Україна виявилася шостою найгіршою з 49 проаналізованих країн Європи і пострадянського простору за дотриманням прав представників ЛГБТІ-спільноти.

19 квітня у Львові був скоєний напад праворадикалів на представників цієї спільноти, які намагалися провести там свій «фестиваль рівності», фестиваль був зірваний через неправдиве повідомлення про замінування готелю, де він відбувався.

Напади на публічні заходи ЛГБТІ-спільноти в Україні відбувалися й раніше, зокрема, 2015 року в Одесі чи Києві. Представники спільноти заявляють, що мають намір і далі продовжувати проводити свої «марші рівності».

Західні союзники України наголошують, що держава має краще захищати права ЛГБТІ-спільноти. Серед іншого, поправки до законодавства, що прямо заборонили б дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації у трудових відносинах, були серед вимог Європейського союзу для укладення угоди про асоціацію з Україною, а потім для надання безвізового режиму її громадянам. На Заході нагадують, що права ЛГБТІ-спільноти є одними з головних людських прав.

В Україні, де тим часом ставлення помітної частини суспільства до публічних акцій цієї спільноти неоднозначне, критики припускають, що такі акції можуть, навпаки, призвести до зростання гомофобних настроїв.

XS
SM
MD
LG