Доступність посилання

ТОП новини

Клих під час останнього слова у суді: до цього процесу ніколи не був у Чечні


Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк (п) на суді у Грозному, архівне фото
Станіслав Клих (л) і Микола Карпюк (п) на суді у Грозному, архівне фото

У Верховному суді російської Чечні громадяни України Микола Карпюк та Станіслав Клих виступили з заключним словом.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, під час засідання Клих сказав, що ніколи до цього процесу не був у Чечні і ні в яких боях участі не брав.

У свою чергу Карпюк сказав, що його судять «не за події 20-річної давності, а тому що він українець, і через те, що Росія зробила його батьківщині зараз».

Обидва підсудних у суді нагадали про застосування щодо них тортур.

Перед цим адвокат Карпюка Ілля Новіков звернувся до присяжних і закликав їх пам’ятати, що «все обвинувачення будується на свідченнях однієї людини: Малофєєва».

«Вам потрібно вирішити в результаті – вірити йому чи ні… Ідея звинуватити Карпюка і Клиха в загибелі російських військових з’явилася не тут, не в Чечні. Це придумали сторонні люди, які в 2014 році вважали за необхідне, спираючись тільки на свідчення Малофєєва, засудити українців за те, чого вони не робили. Вашими руками ці люди хочуть довести це до кінця», – сказав адвокат.

Сьогодні у справі Карпюка та Клиха почалися дебати сторін. Сторона обвинувачення попросила присяжних ухвалити «обвинувальне рішення», один із прокурорів заявив, що вважає провину підсудних доведеною, і просив «ухвалити правильне рішення».

У справі, яку розглядає Верховний суд Чечні у Грозному, українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха звинувачують в «участі в банді», вбивстві й замаху на вбивство російських військовослужбовців. Російське слідство стверджує, що Клих і Карпюк у часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 й на початку 1995 року сам брав у них участь. Крім того, їм інкримінують участь у ті роки в організації «УНА-УНСО» (насправді тоді це були дві окремі організації – ред.), що заборонена в Росії з 2014 року.

За даними засобів інформації, російські спецслужби викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орлі. Обидва заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами.

У лютому в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких там утримують за ґратами.

XS
SM
MD
LG