Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликає світ продовжити тиск на Росію, щоб уникнути повтору трагедії 1944 року


Україна закликає світову спільноту продовжити політико-дипломатичний тиск на підконтрольну Росії владу анексованого Криму, щоб уникнути повторення трагедії 1944 року, коли близько чверть мільйона кримських татар були депортовані до Середньої Азії. Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України з нагоди дня пам’яті жертв депортації.

«18–20 травня 1944 року понад чверть мільйона кримських татар стали жертвами злочинної політики сталінського СРСР. Депортація кримськотатарського народу стала чорною сторінкою світової історії, злочином радянської системи у її цілеспрямованій боротьбі з низкою народів СРСР, зокрема кримських татар, яких поголовно, від малюків до літніх людей, було записано до лав «зрадників», – мовиться в заяві.

У МЗС наголосили, що «біль і страждання кримськотатарського народу під час радянської депортації 1944 року повторюються через 70 років по тому – під час російської окупації Автономної Республіки Крим».

«Окупант так само вдається до сталінських репресій проти кримськотатарського народу і його лідерів, забороняє діяльність Меджлісу як вищого повноважного представницького органу кримськотатарського народу, влаштовує незаконні обшуки і політично вмотивовані переслідування активістів, безпідставно обвинувачує кримських татар в екстремізмі та тероризмі», – заявляють у МЗС.

У відомстві нагадали, що з моменту незаконної анексії Криму Росією півострів були змушені залишити понад 20 тисяч кримських татар.

У МЗС додали, що тиск міжнародної спільноти на Росію має привести до «негайного припинення порушень фундаментальних прав людини в Криму і врешті – до деокупації півострова й відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах».

18 травня 1944 року почалася депортація сталінським режимом із Криму близько 200 тисяч кримських татар. В Україні ця депортація визнана геноцидом. Цей день, 18 травня, в Україні вшановують як День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Крім того, після незаконної окупації Криму Росією навесні 2014 року 18 травня визначене також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

У Києві та по всій вільній території Україні відбуваються численні заходи: мітинги, тематичні уроки у школах, присвячені роковинам депортації кримськотатарського народу.

У Криму з нагоди роковин депортації щороку відбувалися масові заходи, зокрема, жалобний мітинг у центрі Сімферополя. Але після початку окупації півострова Росією навесні 2014 року такі акції заборонили.

Зокрема, й цього року, повідомив в інтерв’ю Крим.Реалії перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, регіональні меджліси у Криму отримують відмови від підконтрольної Росії влади в узгодженні жалобних заходів до роковин депортації кримських татар 18 травня.

XS
SM
MD
LG