Доступність посилання

ТОП новини

Чорногорія завтра підпише протокол вступу до НАТО – Столтенберґ


 Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Протокол про вступ Чорногорії до НАТО буде підписаний лідером цієї країни прем’єр-міністром Міло Джукановичем завтра у штаб-квартирі НАТО, заявив напередодні зустрічі міністрів закордонних справ держав-членів НАТО керівник цього військово-політичного блоку Єнс Столтенберґ.

«Це є історичним моментом і для НАТО, і для Чорногорії, і загалом для безпеки на Балканах, і після ратифікації цього протоколу 28 державами альянсу ми будемо вітати Чорногорію, яка стане 29-м членом НАТО», – наголосив генсекретар альянсу.

Щодо занепокоєння Росії та погрози можливого впровадження обмежень відносно цієї країни голова НАТО заявляє, що «кожна незалежна країна має право самостійно обирати всій шлях та організації безпеки, в які їй вступати».

«Чорногорія обрала НАТО, і 28 держав цього блоку привітали такий крок. Жодних причин немає для санкцій та реакцій на це з боку Росії. Це невиправдано, адже справа йде про суверенне рішення суверенної держави», – сказав Столтенберґ.

Зустріч голів зовнішньополітичних відомств країн-союзниць НАТО проводиться рівно за 50 днів перед самітом Північноатлантичного альянсу, що відбудеться 8–9 липня у Варшаві.

У лютому Чорногорія провела переговори безпосередньо про вступ до НАТО після того, як у грудні 2015 року отримала офіційне запрошення на вступ до Північноатлантичного союзу.

XS
SM
MD
LG