Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко обіцяє прискорити процес зміни Конституції для створення кримськотатарської автономії


Петро Порошенко (зліва), Рефат Чубаров
Петро Порошенко (зліва), Рефат Чубаров

Президент України Петро Порошенко обіцяє сприяти прискоренню процесу внесення відповідних змін до Конституції України, необхідних для створення кримськотатарської національно-територіальної автономії. Про це він сказав в ході вечора-реквієму в Національній опері України в Києві 18 травня, повідомляє проект Радіо Свобода, сайт Крим.Реалії.

«Ми усвідомили необхідність створення кримськотатарської автономії з умовою дотримання прав українців, росіян та інших етносів. Ми внесемо зміни в розділ АРК Конституції України, врахуємо право на самовизначення кримських татар. Я звернуся до конституційної комісії з проханням створити найближчим часом робочу групу з підготовки відповідних змін», – сказав Порошенко.

Напередодні голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що очікує внесення змін до Конституції України з закріпленням права на самовизначення кримськотатарського народу у складі України після деокупації Криму.

У липні 2015 року президент України Петро Порошенко заявив про необхідність закріпити в Конституції України положення про національну автономію кримських татар в Криму. Він також закликав народних депутатів підтримати відповідні зміни до Конституції країни.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG