Доступність посилання

ТОП новини

Росія має скористатися своїм впливом і забезпечити дотримання Мінських угод – Столтенберґ


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Росія мусить дотримуватися міжнародного права, не порушувати територіальної цілісності й суверенітету незалежної держави, якою є Україна, заявив у Брюсселі генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ.

«Водночас, Росія повинна скористатися всім своїм впливом та забезпечити повне виконання й дотримання Мінських домовленостей, стан чого викликає занепокоєння», – зазначає голова НАТО.

Столтенберґ пояснює, що на початку нинішнього року на сході України спостерігалося затишшя, припинення вогню, але згодом «ми почали спостерігати поступове збільшення кількості випадків порушень режиму тиші».

«Це підриває роль Мінських угод, в основі яких лежить режим припинення вогню. Цього режиму слід дотримуватися, забезпечити виведення озброєнь і техніки. Міжнародні спостерігачі мають отримати повний доступ до зони конфлікту для того, щоб забезпечити контроль за виконанням цих угод», – закликає генеральний секретар НАТО.

Захід і Україна звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі і невиконанні Мінських угод. Москва ці звинувачення відкидає і також заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG