Доступність посилання

ТОП новини

У Криму опублікували звернення Аксьонова, в якому він визнає переслідування кримських татар


Сергій Аксьонов
Сергій Аксьонов

У Криму на сайті підконтрольного Кремлю міністерства промислової політики опублікували звернення призначеного Москвою глави Криму Сергія Аксьонова з нагоди роковин депортації кримських татар, в якому він визнає переслідування кримських татар.

Текст звернення був опублікований на сайті відомства в середу, 18 травня, однак через кілька годин зник.

«На жаль, після самовизначення жителів Криму і входження до складу Росії кримські татари знову зазнали переслідувань… На півострові отримали розвиток негативні процеси. За окремі факти некоректного поводження наших силовиків я прошу вибачення. Повірте, не всі рішення в цьому питанні виходять від мене і від уряду Криму», – мовиться в тексті звернення.

Проект Радіо Свобода, сайт Крим.Реалії звернувся за коментарем до голови підконтрольного Кремлю міністерства інформаційної політики півострова Дмитра Полонського, однак він не прокоментував появу цієї публікації на сайті кримського відомства.

Пізніше Сергій Аксьонов оприлюднив на своїй сторінці в Facebook коментар з приводу 72-х роковин депортації.

«Одним із перших правових актів, виданих після возз’єднання Криму з Росією, став указ президента Російської Федерації про реабілітацію репресованих народів від 21 квітня 2014 року. Це свідчення величезної уваги вищого керівництва нашої країни до питань, пов’язаних з відновленням історичної справедливості щодо народів, які зазнали депортації», – зазначив він, говорячи від імені влади Росії.

Аксьонов назвав багатонаціональну історію Криму «іноді трагічною».

18 травня 1944 року почалася депортація сталінським режимом із Криму близько 200 тисяч кримських татар. В Україні ця депортація визнана геноцидом. Цей день, 18 травня, в Україні вшановують як День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Крім того, після незаконної окупації Криму Росією навесні 2014 року 18 травня визначене також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

У Києві та по всій вільній території Україні відбуваються численні заходи: мітинги, уроки в школах на тему депортації кримськотатарського народу.

У Криму з нагоди роковин депортації щороку відбувалися масові заходи, зокрема жалобний мітинг у центрі Сімферополя. Але після початку окупації півострова Росією навесні 2014 року такі акції заборонили.

XS
SM
MD
LG