Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» підтвердив, що не має наміру оплачувати газ, наданий «Газпромом» сепаратистам


Компанія «Нафтогаз України» знову підтвердила, що не має наміру оплачувати газ, що його російський «Газпром» надає сепаратистам на сході України без ніякого контролю Києва.

У «Нафтогазі» нагадали, що не купують у «Газпрому» газ із листопада 2015 року, а до того весь газ імпортували виключно через пункти входу в українську газотранспортну систему на підконтрольній Києву території.

«Нафтогаз» наголосив, що не приймає газ за контрактом від «Газпрому» на газовимірювальних станціях «Прохорівка» і «Платово», які Київ нині не контролює. Дані про постачання газу через ці станції не можуть використовуватися при підготовці актів здачі-приймання природного газу і, відповідно, обсяги цього газу «Нафтогаз» не має оплачувати, заявила українська компанія.

У заяві додано, що «Газпром» запропонував «Нафтогазові» заплатити 670 мільйонів доларів США за газ, нібито поставлений російською компанією на непідконтрольні території Донецької та Луганської областей у період із лютого 2015 року по квітень 2016 року.

«У січні 2016 року Єврокомісія і Україна запропонували російській стороні провести переговори про врегулювання порушень «Газпромом» українського законодавства і законодавства ЄС. До цього часу російська сторона ухилялася від проведення переговорів. «Нафтогаз» залишається відкритим для обговорення всіх спірних питань», – мовиться в заяві.

У «Газпромі» днями заявили, що «борг» перед ним «Нафтогазу України» за неузгоджені з Києвом постачання газу сепаратистам на сході України становить уже майже 700 мільйонів доларів (656 мільйонів станом на кінець березня 2016-го).

У лютому 2015 року «Газпром» почав самочинно постачати газ сепаратистам на окуповані частини Донбасу через непідконтрольні Україні газовимірювальні пункти й заявляє, що цей газ має оплачувати Київ і що таке постачання триватиме й далі. Українська сторона у відповідь уже не раз заявляла, що таке необліковане постачання, здійснене всупереч заявкам із Києва, порушує чинний контракт, і вона не має наміру оплачувати його й вимагає міжнародного розслідування цих незаконних дій російської компанії.

XS
SM
MD
LG