Доступність посилання

ТОП новини

Низка громадських організацій об’єднується для боротьби з корупцією на місцевому рівні


Близько 20 громадських організацій з різних регіонів України оголосили про створення всеукраїнського руху «Під контролем» для боротьби з корупцією на місцевому рівні. Про це повідомив під час прес-конференції голова центру «Ейдос» та один з ініціаторів ідеї Віктор Таран.

«Скрізь говорять про корупцію на центральному рівні, але, як свідчить досвід, на місцевому рівні фактів прояву корупції не менше. Згідно з нашою методологією, втрати тільки в системі ЖКХ для України становлять понад 50 мільярдів гривень. Уряд оголосив про продаж Одеського припортового заводу – планується отримати до бюджету близько 30 мільярдів гривень. Відчуєте різницю? Якщо встановити контроль за тими грошима, що є на місцях, тоді ці гроші і так повернуться в бюджет», – зазначив Таран.

Факти корупції активісти фіксуватимуть у системі «Барометр політичної корупції» і за підсумками розслідувань складуть рейтинг корупціонерів політичних партій, повідомили учасники руху.

Крім того, результати розслідувань активісти передаватимуть в НАБУ та Генпрокуратуру.

«Почалася децентралізація і корупція з’являється там, де вона раніше була подолана. По мірі передачі цих повноважень донизу – ситуація буде ускладнюватися. Тому треба посилювати громадський контроль, бо тільки він може забезпечити участь громади в управлінні місцевою громадою і питання корупційних ризиків буде зніматися само по собі», – зазначив експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

Нині до руху приєдналися громадські організації Київської, Львівської, Одеської, Сумської, Запорізької, Херсонської, Кіровоградської та інших областей.

XS
SM
MD
LG