Доступність посилання

ТОП новини

Могеріні: в ЄС поки що не говорять про поглиблення санкцій проти Росії


Федеріка Могеріні
Федеріка Могеріні

В Європейському союзі поки що немає розмов про поглиблення санкцій проти Росії, але наступні тижні будуть присвячені дискусіям щодо продовження дії санкцій, які вже запроваджені, заявила верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні.

«Всі думки щодо розбіжностей навколо санкцій у ЄС виявилися помилковими. Нам вдалося об’єднатися навколо цього і зберегти цю єдність. Хоча як елемент розмаїття думок в співдружності тут існують різні точки зору. Наступними тижнями відбудуться політичні дискусії щодо продовження чинних санкцій. Але щодо збільшення рівня санкцій наразі дискусій немає», – заявила Могеріні.

Голова дипломатичного корпусу ЄС закликала до політичних роздумів навколо оцінки реалізації Мінських домовленостей і визначення подальшого шляху для врегулювання ситуації на сході України.

«Є необхідність у політичних міркуваннях навколо оцінки імплементації «Мінська». Ними мали б керувати Німеччина та Франція, які, як члени ЄС, є частиною «нормандського формату». Мають бути визначені подальші кроки», – каже Могеріні.

Керівник європейської дипломатичної служби пояснює, що ЄС працює «день і ніч» над реалізацією Мінських домовленостей, яка потрібна кожній зі сторін, і навколо якої об’єднана Європейська співдружність.

У 2014 році ЄС запровадив, серед інших санкцій у відповідь на незаконну анексію Москвою Криму і підтримку проросійських бойовиків на сході України, санкції проти нафтового, оборонного і банківського секторів Росії. Дія цього найбільшого пакета санкцій спливає наприкінці липня. Деякі країни ЄС запропонували послабити санкції, щоб зменшити напруження у відносинах із Москвою.

Мінські угоди, укладені в 2015 році, сприяли зменшенню інтенсивності боїв між українськими військами і підтримуваними Росією бойовиками, проте повного перемир’я досягти не вдалося. Внаслідок конфлікту на сході України від квітня 2014 року, за даними ООН, загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG