Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстрували постанову про утворення ТСК щодо офшорних компаній


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Верховній Раді зареєстрували проект постанови про утворення парламентської тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів, оприлюднених у ЗМІ щодо використання офшорних компаній президентом України та іншими високопосадовцями.

Відповідний законопроект № 4704 зареєстрували Олег Ляшко, Віктор Вовк (фракція Радикальної партії),Олег Березюк, Єгор Соболєв (фракція «Самопоміч») та Юлія Тимошенко (фракція «Батьківщина»).

Наразі текст документа ще не опублікували.

Раніше сьогодні представники фракції Радикальної партії, які минулого і цього пленарного тижня блокували трибуну Верховної Ради, розблокували її після того, як спікер парламенту Андрій Парубій повідомив про можливість зареєструвати проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії щодо офшорних компаній представників влади.

10 травня фракції «Батьківщина», «Самопоміч» і «Радикальна партія» заявили, що виступають за створення ТСК, яка б займалася з’ясуванням оприлюдненої у «панамських паперах» інформації про причетність українських високопосадовців і пов’язаних із ними фізичних та юридичних осіб до офшорних компаній

В оновленій базі «панамських паперів» міститься інформація про 469 офшорних компаній, до яких, за даними розслідувачів, мають стосунок громадяни України.

Журналіст Дмитро Гнап із посиланням на «панамські папери» повідомив про зв’язок одного з топ-менеджерів корпорації «Рошен» із офшорною компанією Intraco Management Ltd. Британське видання The Guardian раніше пов’язувало цю компанією із президентом України Петром Порошенком та депутатом БПП Ігорем Кононенком. Останній, однак, заперечив причетність до Intraco Management Ltd і себе, і президента.

У корпорації «Рошен» поки не прокоментували оприлюднену журналістами інформацію.

«Панамські папери» засновані на документах панамської юридичної фірми Mossack Fonseca. Вони зокрема доводять причетність до ухилення від сплати податків низки світових лідерів та причетних до них фізичних та юридичних осіб.

Першу частину документів розслідувачі оприлюднили на початку квітня. У самій компанії Mossack Fonseca оприлюднення документів назвали незаконним.

XS
SM
MD
LG