Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська просить омбудсмена Росії сприяти розслідуванню фактів застосування до Карпюка тортур


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини України Валерія Лутковська звернулась до уповноваженого з прав людини в Росії з пропозицією вжити заходів для захисту права Миколи Карпюка на ефективне розслідування фактів застосування до нього тортур російських правоохоронців.

У своєму зверненні Лутковська вказала на те, що, відповідно до вимог Конвенції ООН про заборону тортур та Конвенції про захист прав людини і основних свобод, такі факти повинні бути належним чином розслідувані, а винні – понести покарання.

«На сьогоднішній день у Європейському суді з прав людини вже склалася практика винесення рішень проти держав, які не забезпечили права на свободу від катувань та права на справедливий судовий розгляд. На жаль, така судова практика вже існує і щодо справ проти Російської Федерації, а справа Миколи Карпюка може стати ще одним таким прикладом», – додала український омбудсмен.

19 травня у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала винними українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Серед потерпілих у справі – родичі 30 загиблих російських військових і півтора десятка тих, хто був тоді поранений. Ніхто з них не бачив Карпюка і Клиха в Грозному особисто, звинувачення ґрунтується на свідченнях лише одного свідка – засудженого на 24 роки Олександра Малофеєва, який стверджує, що сам воював у Чечні в обох війнах.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами.

Крім того, Карпюк, виступаючи з останнім словом в суді,акцентував увагу суду на тому, що до нього в ході досудового слідства з метою отримання необхідних свідчень та показань правоохоронці застосовувалися до нього тортури.

У лютому в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха, яких там утримують за ґратами.

XS
SM
MD
LG