Доступність посилання

ТОП новини

Медійники вимагають зупинити «цькування журналістів» з боку сайту «Миротворець» – заява


Медійні організації вимагають від силовиків зупинити «цькування журналістів», розпочате сайтом «Миротворець». Про це йдеться у зверненні організацій до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, генпрокурора України Юрія Луценка та голови Служби безпеки України Василя Грицака.

«Медійні організації вимагають від української влади негайно вжити заходів, щоб зупинити цькування українських та іноземних журналістів, розгорнуте редакцією сайту «Миротворець» та деякими політиками. Ми вимагаємо від українських правоохоронних органів негайно вжити заходів, щоб зупинити тиск на журналістську професію, вимагаємо закрити відомості про персональні дані українських та закордонних журналістів, які працювали на території самопроголошених «республік», – йдеться у зверненні громадських організацій «Інститут масової інформації», «Детектор медіа», а також Незалежної медіа-профспілки України.

Представники медійних організацій зазначають, що особи, які оприлюднили персональні дані журналістів, повинні бути притягнуті до відповідальності, а політики й депутати, які закликали до цензури і контролю над журналістами, мають понести політичну відповідальність.

«Повторна публікація таких даних і те, що ці дані не тільки досі фігурують у відкритому доступі, а й були повторно поширені в «оновленому списку», вказує на те, що українська влада толерує такий тиск на ЗМІ», –наголошують медійники.

Раніше на сайті «Миротворець», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, оприлюднили отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів список із понад 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». Ця публікація викликала обурення низки правозахисників, частини журналістської спільноти, а також ОБСЄ.

Крім того, прокуратура Києва почала кримінальне провадження за статтею про перешкоджання журналістській діяльності через цю публікацію, що, за даними прокуратури, «призвела до негативних наслідків, зокрема надходження погроз журналістам у зв’язку з виконанням ними професійної діяльності».

13 травня сайт «Миротворець» оголосив про своє закриття, але сьогодні, 19 травня, заявив про відновлення своєї роботи. Сьогодні ж, 20 травня, «Миротворець» оприлюднив оновлений список журналістів, які отримали «акредитацію» в угрупованні «ДНР», що контролює частину Донецької області.

На цю ж тему:

16.05.2016
Під петицією до президента на захист «Миротворця» зібрали вже майже одну п’яту підписів
далі

XS
SM
MD
LG