Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині в рамках декомунізації перейменували 530 топонімів


На Дніпропетровщині в рамках декомунізації перейменували 530 топонімів, Про це йдеться у розпорядженні голови Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Резніченка, оприлюдненому в суботу.

За даними з документа, перейменовані вулиці в Дніпропетровську (нова назва, яка ще не набрала чинності, – Дніпро), Дніпродзержинську (після набрання чинності рішенням Верховної Ради – Кам’янське), Кривому Розі, Жовтих Водах, Марганці, Нікополі, Новомосковську, Павлограді, Синельниковому.

Зокрема, за розпорядженням, у Дніпропетровську змінено радянські назви 35 топонімів. Вулиця Героїв революцію стала вулицею Сергія Параджанова, Костичева – Леся Танюка, Краснодонська – Іси Мунаєва, Маршала Гречка – Сергія Кульчицького, Садовниченка – Августина Волошина, Січнева – Костя Пестушка, Щербини – Миколи Міхновського тощо.

У документі йдеться про те, що перейменування відбулось на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», з урахуванням рекомендацій Українського інституту національної пам’яті.

Восени 2015 року в Дніпропетровську в рамках виконання «законів про декомунізацію» змінили назви 259 об’єктів топоніміки. Відповідне розпорядження в останній день змінено назви п’ять районів міста: Красногвардійського – на Чечелівський, Бабушкінського – на Шевченківський, Кіровського – на Центральний, Ленінського – Новокодацький, Жовтневого – на Соборний. Окрім того, змінено назву знакових вулиць: Набережної імені Леніна – на Січеславську Набережну, проспекту Петровського – на проспект Івана Мазепи, вулиці Петровського – на вулицю Андрія Сахарова, площі Петровського – на площу Вокзальну тощо.

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила закон про засудження комуністичного й нацистського тоталітарних режимів, у травні його підписав президент Петро Порошенко. За законом, зокрема, перейменуванню підлягають обласні центри Кіровоград та Дніпропетровськ.

XS
SM
MD
LG