Доступність посилання

ТОП новини

Мінкультури не має наміру ініціювати знесення Арки дружби народів – речниця


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністерство культури України не має наміру ініціювати знесення Арки дружби народів у Києві.

«Арку дружби народів поки ніхто не збирається ламати. Ця тема вимагає широкого громадського обговорення», – написала прес-секретар міністра культури Юлія Даценко на своїй сторінці в Facebook.

За її словами, скульптурна композиція ділиться на монумент під аркою й саму конструкцію арки.

«Зараз очевидно, що саме цей пам’ятник буде прекрасно виглядати як приклад соціалістичного мистецтва в потенційному Музеї тоталітарних режимів (які є по всій Європі), саму ж арку ніхто не чіпає», – наголосила вона.

Даценко зауважила, що існують різні ідеї того, що можна розмістити під аркою, зокрема, є ідея розширити «монумент на цілий Пантеон Героїв, що у всі часи захищали суверенність України».

При цьому вона наголосила, що рішення з цього питання ще не ухвалили, воно потребує широкого обговорення.

Раніше низка ЗМІ повідомила про намір Мінкультури замість Арки дружби народів встановити монумент загиблим військовим у зоні бойових дій на Донбасі.

Арку «дружби народів» – українського і російського – звели 1982 року на честь так званого «возз’єднання України і Росії», як тоді називали результат Переяславської ради 1654 року. Вона отримала низку неформальних назв, серед них «ярмо» як символ того, чим закінчилося для України встановлення над нею влади Московської держави.

XS
SM
MD
LG