Доступність посилання

ТОП новини

ФСБ викликає на допит дружину і сина кримського журналіста Семени – адвокат


Микола Семена
Микола Семена

ФСБ Росії в Криму викликає на допит дружину і одного з синів журналіста, оглядача Радіо Свобода Миколи Семени, якого підконтрольна Росії влада півострова звинувачує в сепаратизмі. Допити призначені на 25 і 26 травня. Про це проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії повідомив адвокат журналіста Еміль Курбедінов.

Він також розповів, що у вівторок, 24 травня, з’явилися результати лінгвістичної експертизи статті Миколи Семени, яку проводила російська ФСБ в Криму. Під час слідчих дій адвокат і сам журналіст змогли ознайомитися з її результатами, але надати копію документа в ФСБ відмовилися.

«Нам не дали копію цієї експертизи в порушення чинного законодавства. Миколі навіть відмовили у дозволі робити виписки з цієї експертизи, на що він теж має право. Тому ми не вважаємо можливим на даний момент, наприклад, замовити якусь додаткову експертизу або порадитися з якимось експертом», – зазначив Курбедінов.

Раніше повідомлялося, що після чергового допиту Миколи Семену перевели в статус обвинуваченого.

19 квітня підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська заявила про порушення кримінальної справи щодо кримського журналіста за статтею російського законодавства про «сепаратизм» за публікації в ЗМІ. Імені та прізвища журналіста вона не називала. Пізніше стало відомо, що мова йде про журналіста Миколу Семену. Його син Дмитро розповів, що під час обшуку силовики шукали підтвердження зв’язку журналіста з проектом Радiо Свобода, сайтом Крим.Реалії. Силовики вилучили два ноутбуки, носії інформації і відвезли журналіста на допит.

Пізніше Миколу Семену, який як оглядач співпрацював з Радіо Свобода, відпустили під підписку про невиїзд. Він наполягає на своїй невинуватостіза звинуваченнями в «закликах до порушення територіальної цілісності Росії».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG