Доступність посилання

ТОП новини

Апеляційний суд Києва залишив Краснова під вартою


Станіслав Краснов
Станіслав Краснов

Колегія суддів Апеляційного суду Києва під головуванням судді В’ячеслава Дзюбина залишила під вартою лідера громадської організації «Цивільний корпус Азов-Крим» Станіслава Краснова. Про цепроекту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомив адвокат Краснова Андрій Мамалига.

Він зазначив, що Апеляційний суд Києва визнав, що Шевченківський суд Києва «ухвалював рішення про арешт Краснова нелегітимним складом», скасував його та ухвалив нове рішення про арешт Краснова до 24 червня.

«Скасували, але ухвалили своє рішення залишити під вартою. Сторона захисту була готова на цілодобовий домашній арешт, з цим була згодна і прокуратура, але суд залишив Станіслава під вартою. З цього ми робимо висновок, що формальне процесуальне керівництво здійснює прокуратура, але вирішальне слово за СБУ», – сказав Мамалига.

Він додав, що текст рішення суду буде представлений захисту 30 травня.

Андрій Мамалига також зазначив, що СБУ має намір зажадати від адвокатів отримати допуск до інформації, що містить державну таємницю, оскільки планує надати докази у справі Краснова, які її містять.

«Це може істотно затягнути процес, адже не всі адвокати готові піти на обмеження, передбачені доступом до держтаємниці, зокрема адвокати повинні будуть повідомляти про свої пересування в СБУ. Один колега, з яким ми захищаємо Станіслава, вже вирішив вийти з процесу через це», – додав Мамалига.

Він також сказав, що поки про це представник СБУ заявив усно, офіційного звернення до суду про допуск учасників процесу до держтаємниці поки не було. Мамалига висловив припущення, що СБУ може зажадати наступне судове засідання у справі про продовження терміну утримання під вартою Краснова проводити в закритому режимі, оскільки планує представити докази його провини, що містять держтаємницю.

Станіслав Краснов був затриманий співробітниками СБУ із застосуванням фізичної сили в районі села Щастя під Києвом в ніч з 28 на 29 лютого 2016 року. В СБУ стверджують, що Краснов закладав у схованку неподалік від автозаправної станції гранати і вибухові речовини загальною потужністю 42 кілограми в тротиловому еквіваленті.

За словами керівника апарату глави СБУ Олександра Ткачука, затриманню передували оперативно-розшукові заходи зі спостереження за Красновим. Ткачук повідомив, що Краснов незадовго до затримання виїжджав до Білорусі для зустрічі зі своїм куратором із російських спецслужб. В СБУ також заявляють, що Краснов передав російським спецслужбам списки військових полку.

Краснов наполягає, що СБУ сфальсифікувала справу проти нього і мстить за викриття незаконної діяльності представників правоохоронних органів України у 2013 році на території Криму.

XS
SM
MD
LG