Доступність посилання

ТОП новини

Комітет захисту журналістів «шокований» ставленням Авакова до дій «Миротворця»


Базований у Нью-Йорку Комітет захисту журналістів звернувся 24 травня до президента України Петра Порошенка з відкритим листом. У ньому захисники журналістів висловлюють обурення ставленням українських високопосадовців до оприлюднення сайтом «Миротворець» списків з даними тисяч журналістів, що отримали «акредитацію» угруповання «ДНР» (визнане в Україні терористичним).

«Ми шоковані тим, що Аваков, який, як міністр внутрішніх справ, відповідає за розслідування інциденту і захист журналістів, похвалив сайт і звинуватив журналістів через реєстрацію у сепаратистів», – ідеться в листі.

Комітет вказує, що журналістам уже погрожували після публікацій «Миротворця», і наводить приклад фрілансера Романа Степановича, який заявив про отримання загрозливих повідомлень електронною поштою.

«Місцеві та міжнародні журналісти і захисники свободи преси відзначили, що інформування про конфлікт не є злочином», – ідеться в листі.

Комітет захисту журналістів закликав Порошенка «засудити безпідставні і згубні звинувачення, опубліковані «Миротворцем», і публічно роз’яснити, що українське міністерство внутрішніх справ віддане захисту журналістів та затриманню осіб, відповідальних за погрози».

Сайт «Миротворець» 24 травня оприлюднив оновлений список журналістів, які, як йдеться в повідомленні на сайті, «співпрацюють з країною-агресором». У переліку – 293 людини, в тому числі четверо українських журналістів, вказані поштові адреси на території Росії і номери телефонів.

Список, оприлюднений «Миротворцем», відповідає переліку журналістів іноземних ЗМІ, акредитованих при Міністерстві закордонних справ Росії станом на квітень 2016 року, що є на офіційному сайті російського МЗС.

Раніше сайт «Миротворець» вже опубліковував списки журналістів, зокрема, акредитованих угрупованням «ДНР». Ці публікації викликали критику з боку українського омбудсмена, ОБСЄ, а також частини журналістської спільноти.

Інші, серед них і відомі журналісти, вважають, що принаймні українські журналісти не мають морального права «акредитуватися» в сепаратистських угрупованнях, що за підтримки Росії ведуть війну проти України.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков 14 травня засудив журналістів, які акредитувалися на тимчасово окупованій території Донецької області.

«Я вважаю будь-які контакти з самозваною окупаційною владою – неможливими і аморальними. У когось може бути інший резон – і це ваш вибір... Реєструйтесь у Безлерів і Гіркиних, які вбили сотні патріотів, – це ваш вибір. Але тільки не ховайте цей ваш вибір, звинувачуючи хлопців із сайту «Миротворець», – закликав Аваков.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом оприлюднення в інтернеті особистих даних журналістів.

На цю ж тему:

24.05.2016
«Миротворець» виклав нову базу журналістів

«Публікуємо черговий список акредитованих іноземних журналістів, які співпрацюють з країною-агресором, яка фінансує міжнародний тероризм і окупувала частину територій України» далі

XS
SM
MD
LG