Доступність посилання

ТОП новини

Кремль: Путін помилував Савченко на прохання родичів загиблих журналістів


Надія Савченко
Надія Савченко

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про помилування громадянки України Надії Савченко на прохання родичів журналістів, у загибелі яких її звинувачували, повідомив речник Кремля Дмитро Пєсков.

«Президент Путін підписав указ про помилування Савченко. На українському літаку, котрий прибув до Києва, вона вирушила до Києва», – повідомив Пєсков.

За його словами, родичі просили про помилування Савченко «з міркувань гуманності».

Пєсков також додав, що у Москві приземлився літак із росіянами Євгеном Єрофеєвим і Олександром Александровим, яких відпустили з ув’язнення в Україні в обмін на звільнення Надії Савченко. За словами речника Путіна, російських президент поки що не планує зустріч із Єрофеєвим та Александровим.

Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін висловив сподівання, що саме невинуватість українки дала підстави родичам загиблих російських журналістів звернутися до Путіна за помилуванням.

Згодом стало відомо, що указ про помилування Савченко Путін підписав 25 травня. У той час, як президент України Петро Порошенко помилував росіян Єрофеєва і Александрова 24 травня.

Тим часом, Надія Савченко прибула до України. Літак із нею на борту сів в аеропорту «Бориспіль».

Надію Савченко в Росії засудили до 22 років позбавлення волі, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення. Надія Савченко декілька разів оголошувала голодування, у тому числі і сухе, вимагаючи свого звільнення і повернення в Україну.

18 квітня Голосіївський районний суд у Києві визнав винними Єрофеєва і Александрова, затриманих минулого року в зоні конфлікту на сході України, у веденні агресивних воєнних дій, сприянні діяльності терористичної організації, у вчиненні терористичного акту, що призвів до смерті людини. Суд призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі на строк 14 років з конфіскацією майна. 23 травня вирок російським військовослужбовцям набрав чинності.

XS
SM
MD
LG