Доступність посилання

ТОП новини

Ціна нафти Brent перевищила позначку 50 доларів за барель – уперше з листопада 2015 року


Світові ціни на нафту далі зростають і вже відновилися до рівня листопада 2015 року. Уперше за півроку барель нафти марки Brent котирується на біржах вище за позначку 50 доларів. Станом на 9:39 зв Києвом ціна становить 50 доларів 10 центів.

Ціна зростає на тлі даних Американського інституту нафти, які свідчать про значне скорочення запасів «чорного золота». Дані аналітиків може підтвердити або заперечити офіційна статистика міністерства енергетики США, вихід якої очікується в четвер увечері. Також на ціну впливає тимчасове скорочення видобутку у Канаді, де тривають лісові пожежі в нафтовидобувному регіоні, та Нігерії, що потерпає від заворушень.

Водночас є й чинники, здатні рухати ціну вниз. Це, зокрема, намір Ірану далі нарощувати видобуток сировини до досанкційного рівня 4 мільйони барелів на добу, а також відсутність домовленостей між країнами ОПЕК, Росією та іншими виробниками про заморожування видобутку на певному рівні. Наступна зустріч представників провідних нафтовидобувних країн запланована на 2 червня, але аналітики не очікують від неї відчутних результатів.

Також ціна нафти може впасти, якщо в червні Федеральна резервна система США ухвалить рішення про зростання ключової ставки. Якщо це станеться, американський долар зросте щодо інших валют, а також сировинних ресурсів, які номіновані переважно в доларах.

XS
SM
MD
LG