Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська і Немиря критикують СБУ через недопуск представників ООН у місця несвободи


Голова комітету Верховної Ради України з питань прав людини Григорій Немиря і уповноважена Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявляють, що стурбовані рішенням підкомітету ООН із запобігання тортур перервати візит до України через перешкоджання їхній роботі. Про це йдеться в спільній заяві Лутковської і Немирі.

«25 травня 2016 року голова підкомітету ООН з питань катувань й інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання Малькольм Еванс, який з 19 травня 2016 року спільно з іншими члена підкомітету перебував в Україні з моніторинговою місією, повідомив, що передчасно зупиняє свою місію через недопуск Службою безпеки України до місць, де існує підозра щодо жорстокого чи нелюдського поводження із затриманими особами чи застосування тортур», – йдеться у заяві.

Лутковська і Немиря нагадали, що в 2006 році Україна ратифікувала Факультативний протокол до Конвенції проти катувань й інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, відповідно до статті 12 якого держава-учасниця зобов’язується надавати підкомітету безперешкодний доступ до місць утримання під вартою.

«Як відомо, Моніторингова місія ООН з прав людини, яка з березня 2014 року перебуває в Україні, у своїх звітах неодноразово повідомляла про надходження інформації щодо неналежного поводження в місцях несвободи, зокрема, тих, які підпорядковані Службі безпеки України», – наголошується в заяві.

У зв’язку з цим омбудсмен і голова парламентського комітету з прав людини заявляють «про неприпустимість таких неправомірних дій Служби безпеки України» і звертаються до Міністерства юстиції України із закликом «належним чином забезпечувати візити підкомітету і запросити представників підкомітету ООН з питань попередження катувань здійснити позаплановий візит в Україну» найближчим часом.

У підкомітеті ООН із запобігання тортур 25 травня заявили про переривання свого візиту до України після того, як їхній делегації відмовили у доступі до кількох місць позбавлення волі, де, як підозрюють, СБУ порушує права затриманих.

Експерти ООН мали оцінити умови утримання ув’язнених та гарантії їх захисту від жорстокого поводження, а також, наскільки Україна прислухалася до рекомендацій, які їм були запропоновані у 2011 році.

У СБУ ситуацію поки що не коментували.

XS
SM
MD
LG