Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення Савченко навряд чи покращить відносини між Росією та ЄС – Пєсков


Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

У Росії заявляють, що звільнення української громадянки Надії Савченко навряд чи допоможе покращити відносини між Москвою та Євросоюзом.

«Повернення наших хлопців та помилування Савченко і повернення її до Києва навряд чи може бути розцінене як щось, що може значно змінити нинішню атмосферу, яку, звісно, ми хочемо бачити більш конструктивною», – сказав речник президента Росії Дмитро Пєсков 26 травня.

Надія Савченко, яку в Росії ув’язнили на 22 роки, повернулася до Києва напередодні у рамках обміну. 25 травня російський президент Володимир Путін підписав указ про помилування українки на прохання родичів загиблих журналістів, у причетності до загибелі яких звинувачували Савченко. Водночас до Росії з України прибули двоє російських громадян Олександр Александров і Євген Єрофеєв, затримані минулого року в зоні конфлікту на сході України і засуджені за звинуваченням у веденні агресивних воєнних дій, вчиненні терористичного акту, що призвів до смерті людини. Президент України Петро Порошенко підписав указ про їхнє помилування 24 травня.

Раніше Савченко відкидала інкриміновані їй звинувачення, а після оголошення їй вироку в Росії заявила, що провини не визнає, про помилування просити не буде і заборонила робити це своїм адвокатам.

Москва передала Києву Надію Савченко за кілька тижнів до того, коли ЄС має вирішувати питання щодо продовження санкції проти Росії через її агресію в Україні.

Обмежувальні заходи, запроваджені Брюсселем проти Москви закінчуються у липні. Їх продовжували уже кілька разів.

XS
SM
MD
LG