Доступність посилання

ТОП новини

У Росії утримують понад 30 громадян України – правозахисниця


Мітинг пам'яті депортації кримських татар, Київ, 18 травня 2016 року (ілюстраційне фото)
Мітинг пам'яті депортації кримських татар, Київ, 18 травня 2016 року (ілюстраційне фото)

Після звільнення Надії Савченко у Росії продовжують утримувати за ґратами щонайменше 31 громадянина України, 16 із них – кримські татари, повідомила 26 травня голова правління Центру громадянських свобод (ЦГС) Олександра Матвійчук.

У ЦГС зазначають, що в Росії у так званій «справі кримських терористів» ув’язнені Олег Сенцов, Олексій Чирній, Олександр Кольченко та Геннадій Афанасьєв, у «чеченській справі» – Станіслав Клих та Микола Карпюк, а у «справі Євромайдану» – Олександр Костенко.

Окрім цього, зазначає Олександра Матвійчук, у так званій «справі шпигунів» російські слідчі переслідують Валентина Вигівського, Юрія Солошенка та Віктора Шура, у «справі карателя» – Сергія Литвинова, а у «тиску на Мустафу Джемілєва» – Хайстера Джемілєва.

Також, за інформацією правозахисників, в анексованому Криму вироків чекають 19 людей. У «справі 26 лютого» – Ахтем Чийгоз, Мустафа Дегерменджи, Алі Асанов, «у справі Євромайдану» – Андрій Коломієць, у «справі блогера» – Юрій Ільченко.

У 2014 році Росія анексувала український Крим. Міжнародна спільнота не визнає це і вважає півострів і надалі українською територією.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Також Москва заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати ці домовленості.

XS
SM
MD
LG