Доступність посилання

ТОП новини

Ар’єв: поновлення російської делегації у ПАРЄ можуть розглянути вкінці року


Володимир Ар’єв
Володимир Ар’єв

Голова постійної делегації України у Парламентській асамблеї Ради Європи Володимир Ар’єв заявляє, що більшість представників ПАРЄ вважають звільнення української громадянки Надії Савченко є достатнім кроком для поновлення у правах російської делегації.

«Бюро ПАРЄ у Таллінні привітало вчорашнє звільнення Савченко. Тепер більшість парламентарів з країн Ради Європи вважають що це достатній крок для початку процесу поновлення у правах делегації Росії в Асамблеї. Я нагадав про інших, понад 20 українців та кримських татар – заручників Кремля, про понад сотню полонених у застінках окупантів, про окупацію, власне, про порушення основ і головних принципів Ради Європи. Та наразі бачу ейфорію від того що Росія хоч щось зробила. Проте ейфорія минає, а українській делегації в ПАРЄ доведеться серйозно попрацювати до кінця року – саме тоді можливий розгляд питання прав делегації Російської Федерації, не раніше, – зазначив Ар’єв 26 травня на своїй сторінці у Facebook.

Надія Савченко, член делегації України у ПАРЄ, яку у Росії ув’язнили на 22 роки, повернулася до Києва напередодні у рамках обміну. 25 травня російський президент Володимир Путін підписав указ про помилування українки на прохання родичів загиблих журналістів, у причетності до загибелі яких звинувачували Савченко. Водночас до Росії з України прибули двоє російських громадян Олександр Александров і Євген Єрофеєв, затримані минулого року в зоні конфлікту на сході України і засуджені за звинуваченням у веденні агресивних воєнних дій, вчиненні терористичного акту, що призвів до смерті людини. Президент України Петро Порошенко підписав указ про їхнє помилування 24 травня.

Російська делегація була позбавлена права голосу і виключена з керівних органів ПАРЄ в квітні 2014 року, після того, як Росія незаконно анексувала Крим.

XS
SM
MD
LG