Доступність посилання

ТОП новини

Іран дотримується ядерної угоди – МАГАТЕ


У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) заявляють, що Іран дотримається ядерної угоди зі світовими лідерами щодо лімітів урану та «важкої води».

«Іран має не більше 130 тон «важкої води», а загальні запаси низькозбагаченого урану не перевищують 300 кілограмів», – мовиться у заяві МАГАТЕ, опублікованій 27 травня.

Нинішні оцінки МАГАТЕ засвідчують, що Тегеран більш чітко дотримується встановлених лімітів, ніж це було під час попереднього візиту фахівців агенції.

У попередній доповіді МАГАТЕ, опублікованій у лютому, зазначалося, що Іран дещо перевищив ліміти «важкої води», але потім швидко повернув їх у рамки угоди.

«Важка вода» викликає занепокоєння, оскільки вона використовується у реакторах, які виробляють значну кількість плутонію для можливості виготовити ядерну зброю.

МАГАТЕ моніторить дотримання Іраном угоди, укладеної із шістьма світовими лідерами.

Іран погодився обмежити свою ядерну програму в обмін на послаблення санкцій у рамках угоди. У середині січня з Ірану зняли міжнародні санкції, запроваджені у 2005 році через реалізацію Тегераном ядерної програми. Це дозволило Ірану повернутися на міжнародні ринки нафти.

XS
SM
MD
LG