Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов: Путін перейшов до публічного шантажу України


Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

Секретар РНБО України Олександр Турчинов вважає, що президент Росії Володимир Путін перейшов до публічного шантажу, заявивши, що стрілянина на Донбасі не припиниться, доки не буде змінена українська Конституція.

«Взявши на себе відповідальність за порушення режиму припинення вогню та порушення Мінських угод, Путін публічно пригрозив Україні продовженням військових провокацій, доки не буде реалізовано московський сценарій розчленування України», – мовиться у заяві Турчинова, опублікованій 28 травня.

Секретар РНБО зазначив, що таким чином Москва продемонструвала, що не планує виконувати Мінських домовленостей.

«Натомість Путін планує і надалі проливати українську кров, знищуючи незалежність України. Це цинічна публічна позиція, яка вже не приховується московськими керманичами», – сказав Олександр Турчинов.

За його словами, відповіддю на таку позицію Росії має бути посилення обороноздатності України.

«Ми маємо забезпечити необхідною зброєю і ресурсами нашу армію та зрештою ухвалити рішення щодо наповнення оборонного бюджету замість пустопорожніх дискусій у парламенті», – наголосив Олександр Турчинов.

27 травня під час візиту до Греції президент Росії Володимир Путін заявив, що зміни до української Конституції щодо децентралізації мають передувати припиненню вогню на Донбасі.

Україна і Захід неодноразово закликали Росію припинити дестабілізацію на Донбасі й у Криму. Проти Москви запровадили санкції через анексію Криму і підтримку бойовиків на сході України.

Росія заперечує причетність до подій на сході України. Москва, зокрема, стверджує, що в окупованій частині Донбасу немає російських військ, а тільки «добровольці».

Мінські угоди, серед іншого, передбачають виведення всіх іноземних формувань, військової техніки з території України.

Москва ж заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG