Доступність посилання

ТОП новини

Саудівська Аравія назвала неприйнятними вимоги Ірану щодо хаджу


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Саудівська Аравія засудила як неприйнятні вимоги Тегерана до Ер-Ріяда щодо проведення щорічного паломництва-хаджу після того, як Іран звинуватив саудівців, що ті «перекривають шлях до Господа».

Як заявив міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр, Іран вимагав для своїх прочан таких привілеїв, що призвели б до хаосу під час хаджу. Зокрема, сказав він, Іран вимагав права для своїх громадян влаштовувати демонстрації під час хаджу.

Раніше в неділю в Ірані міністр культури Алі Джаннаті оголосив, що іранці взагалі не братимуть участі в цьогорічному хаджі. Він звинуватив саудівців у тому, що вони своїми відмовами пристати на вимоги Ірану виступили проти «абсолютного права» іранців на участь у традиційній прощі.

Ер-Ріяд у січні перервав зв’язки з Тегераном після того, як в Ірані демонстранти спалили приміщення кількох саудівських диппредставництв на знак протесту проти страти в Саудівській Аравії відомого шиїтського релігійного діяча за звинуваченнями, пов’язаними з тероризмом.

Крім того, під час минулорічного хаджу сотні людей загинули через тисняву, і, як заявив Іран, понад 460 із загиблих були його громадянами. Тоді Тегеран звинуватив Саудівську Аравію в нехтуванні заходами безпеки.

XS
SM
MD
LG