Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко повідомив про попередню домовленість щодо повернення Афанасьєва й Солошенка – «Інтер»


Петро Порошенко, архівне фото
Петро Порошенко, архівне фото

Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю телеканалові «Інтер» повідомив, що з Росією існує попередня домовленість про можливість повернення додому засуджених у Росії громадян України Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка, повідомила новинна програма цього каналу «Подробиці».

За цим повідомленням, президент на запитання, коли будуть звільнені інші українські заручники після недавнього звільнення Надії Савченко, відповів: «Я далекий від того, щоб зараз давати будь-які дати чи називати багато прізвищ. Можу сказати тільки, що, за попередньою домовленістю, ми можемо розраховувати на повернення Афанасьєва й Солошенка».

Крім того, мовиться в повідомленні, в цьому інтерв’ю Порошенко розповів, що домовленість про звільнення Савченко в обмін на двох засуджених в Україні російських військових була досягнена не під час розмови лідерів держав «нормандського формату» в ніч із 24 на 25 травня, як писала преса, а «трохи раніше» – без уточнень, коли саме.

Також, повідомляє телеканал, Порошенко заперечив припущення, що Росія могла «виторгувати» в обмін за звільнення Савченко якісь поступки з боку Європейського союзу.

«Ви ж знаєте, що у пресі пишуть. Пишуть, що Росія домагалася чи й домоглася скасування санкцій. Ні Надією, ні Україною я не торгую і не збираюся. Ми хотіли повернути Надію додому, і ми цього домоглися», – наведено в повідомленні слова президента.

У Росії речник президента Дмитро Песков заявляв 26 травня, що між Москвою і Києвом обговорюється тема повернення до України її громадян, яких утримують у Росії, але не уточнив прізвищ тих, щодо кого такі переговори ведуться.

Після повернення до України з Росії Надії Савченко 25 травня уповноважена президента з урегулювання конфлікту на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що до кінця нинішнього місяця українська сторона очікує добрих новин іще стосовно двох громадян України, ув’язнених у Росії. Вона не уточнила прізвищ українців, але напередодні вона заявляла, що до кінця травня очікуються позитивні новини з приводу ув’язнених у Росії Надії Савченко, Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва.

Того ж дня адвокат Афанасьєва Олександр Попков повідомив, що засуджених у Росії українців Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка (йому недавно сповнилося 74 роки) доставили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві з колоній, де вони перебували. Він висловив сподівання, що це пов’язано з процесом екстрадиції їх до України. Міністерство закордонних справ України вже звернулося до російської сторони з проханням передати їх в Україну.

Порошенко після повернення Савченко до України заявив, що це лише початок, бо, за його словами, «ми чекаємо повернення додому Солошенка, Афанасьєва, Сенцова, Кольченка, багатьох українців, які перебувають зараз у заручниках як у Росії, так і на окупованій території».

XS
SM
MD
LG