Доступність посилання

ТОП новини

Раді Європи направили пропозиції щодо моніторингу дотримання прав людини у Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Українські правозахисні організації «Центр громадянських свобод» і «ЄвромайданSOS» підготували пропозиції щодо моніторингу дотримання прав людини в анексованому Росією Криму, на які варто звернути особливу увагу Раді Європи. Пропозиції викладені у відкритому листі до генерального секретаря Ради Європи у відповідь на звіт спеціальної місії посла Жерара Штудмана на Кримський півострів.

«Змушені констатувати, що в звіті спеціальної місії, яку очолював посол Жерар Штудман, залишилася нерозкритими низка питань, які досить важливі у світлі виконання європейської Конвенції з прав людини. Більш того, висновок у звіті спеціальної місії щодо того, що «репресії в основному спрямовані проти окремих опонентів», суперечить оцінкам міжнародних й українських правозахисних організацій», – мовиться в листі.

У додатку до листа на 11 сторінках наводиться аргументація з прикладами конкретних порушень у правоохоронній, судовій, пенітенціарній сферах Криму. Вказується на утиски кримських татар, людей через їхнє віросповідання, наводяться факти тиску на ЗМІ, неможливості вільного проведення зборів і мітингів, а також ідеться про проблеми в освітній сфері. По кожному з пунктів автори листа дають рекомендації, на що конкретно Раді Європи звернути увагу при моніторингу.

«Ситуація з дотриманням прав людини в Криму стрімко погіршується. Тому на Раду Європи покладаються великі надії. Ще раз підкреслюємо свою готовність у наданні будь-якої допомоги і підтримки діяльності Ради Європи в моніторингу ситуації на півострові», – мовиться у відкритому листі.

Делегація Ради Європи з чотирьох осіб на чолі зі швейцарським дипломатом, послом Жераром Штудманом перебувала в Криму з 25 по 31 січня. Раніше генеральний секретар Ради Європи Турб’єрн Яґланд заявив, що вирішив направити делегацію до Криму для оцінки стану з правами людини на півострові. У Криму представники Ради Європи зустрічалися з призначеною Москвою владою півострова, представниками місцевої російської прокуратури, ув’язненими, представниками кримськотатарського народу, проросійськими і проукраїнськими активістами півострова.

Доповідь за результатами візиту делегації Ради Європи в окупований Росією Крим посол Штудман представив у квітні 2016 року.

XS
SM
MD
LG