Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Чорногорії на зустрічі НАТО заявив, що не віддасть майбутнє країни Москві


Мило Джуканович у НАТО, фото 19 травня 2016 року
Мило Джуканович у НАТО, фото 19 травня 2016 року

Прем’єр-міністр Чорногорії Мило Джуканович заявив, що його країна має добрі відносини з Росією, але це не означає, що вона віддасть своє майбутнє Москві.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, Джуканович, який уперше взяв участь у засіданні Парламентської асамблеї НАТО, також пообіцяв продовжити процес реформ, щоб досягти успіху на євроатлантичному шляху.

При цьому, сказав чорногорський прем’єр, політичні сили, що хочуть зупинити процес євроатлантичної інтеграції, ще не переможені остаточно, і цього факту не можна ігнорувати.

Представники НАТО, що брали участь у роботі Парламентської асамблеї НАТО у столиці Албанії Тирані, зі свого боку, привітали недавнє підписання протоколу про майбутній вступ Чорногорії до НАТО.

Зокрема, голова асамблеї Майкл Тернер сказав, що Чорногорія може завершити процес інтеграції до НАТО вже найближчим часом, можливо, вже й до кінця цього року. «Чорногорія засвідчила, що поділяє наші погляди і готова захищати їх», – додав він.

Тим часом у Москві постійний представник Росії при НАТО Олександр Грушко знову заявляв, що вступ Чорногорії до НАТО «абсолютно негативно» відіб’ється на європейській безпеці і створить «іще одну лінію розподілу на Балканах».

19 травня Чорногорія і НАТО підписали протокол про майбутній вступ цієї балканської країни до Північноатлантичного союзу. Набуття членства відбудеться після того, як цей протокол ратифікують відповідно до своїх національних процедур усі нинішні 28 членів НАТО. Очікують, що це може відбутися до середини 2017 року чи й до кінця нинішнього. Після вступу Чорногорія стане 29-м членом Північноатлантичного союзу і третім представником у ньому регіону Західних Балкан після Хорватії й Албанії. Тим часом вона бере участь у заходах НАТО як спостерігач.

Проти вступу Чорногорії до НАТО, як і раніше проти вступу всіх інших нових членів, різко виступає Росія, яка погрожувала вжити неуточнених заходів у відповідь. У Москві заявляють, що вбачають у наближенні меж оборонного Північноатлантичного союзу до російських кордонів загрозу для себе. В НАТО відкидають такі твердження й запевняють, що розширення НАТО не спрямоване ні проти кого.

XS
SM
MD
LG