Доступність посилання

ТОП новини

Парламентарі НАТО закликали керівників союзу краще протистояти воєнному самоутвердженню Росії


©Shutterstock
©Shutterstock

Парламентська асамблея НАТО закликала керівників Північноатлантичного союзу посилити здатності колективної оборони і разом виступити проти воєнного самоутвердження Росії.

В ухваленій одноголосно декларації сесії асамблеї, що відбулася у столиці Албанії Тирані, парламентарі закликали лідерів НАТО домогтися, щоб будь-яка можлива агресія отримала швидку відповідь, і надати запевнення тим членам НАТО, що почуваються в небезпеці, в першу чергу на східному й південному флангах союзу.

У декларації, ухваленій напередодні запланованого на липень саміту НАТО у столиці Польщі Варшаві, також наголошено на необхідності збільшувати витрати на оборону. Як мовиться в документі, нині лише 5 із 28 країн-членів відповідають вимозі витрачати на оборону не менш ніж 2 відсотки від свого валового внутрішнього продукту.

Крім того, мовиться в декларації, члени НАТО мають далі шукати шляхи до того, щоб зменшувати напруженість у відносинах із Росією, щоб уникати прорахунків і нещасних випадків, але водночас звертати увагу на неприпустимі порушення Росією міжнародних норм.

Відносини між НАТО й Росією значно загострилися після початку російської агресії в Україні – спершу у Криму, потім на частині Донбасу. Північноатлантичний союз перервав усі програми практичної співпраці з Росією, залишивши тільки обмежене спілкування на політичному рівні. Особливу тривогу в НАТО викликають зазіхання Росії на безпеку кількох східних країн-членів. Занепокоєння з цього приводу висловлюють у першу чергу країни Балтії й Польща, що межують із Росією безпосередньо, але також такі держави, як Румунія чи Болгарія.

Протягом цього протистояння останніми роками Росія значно посилила свою військову присутність у багатьох регіонах світу, найбільше ж – у регіоні Балтійського моря і Півночі Європи.

XS
SM
MD
LG