Доступність посилання

ТОП новини

На адмінкордоні з Кримом затримали і допитали голову ревізійної комісії Курултаю


Алі Озенбаш
Алі Озенбаш

На адміністративному кордоні з анексованим Росією Кримом 30 травня представники російських силових відомств затримали голову ревізійної комісії Курултаю, члена виконавчої ради Світового конгресу кримських татар Алі Озенбаша. Як повідомив сам Озенбаш проекту Радіо Свобода Крим.Реалії, силовики провели його допит й огляд особистих речей з експертизою паспорта.

За його словами, під час проходження прикордонного контролю йому запропонували «почекати приходу співробітника ФСБ Росії». Потім чоловік у формі без розпізнавальних знаків, який не представився, провів допит, повідомив Озенбаш.

«Мабуть, образився на мою небалакучість і небажання бути відвертим із ним, і в пошуках нових розваг запропонував мені відкрити сумку і показати свої особисті речі. На що я, по-перше, попросив його представитись, а по-друге, вказав, що огляд речей – прерогатива митних органів, які тут же в пункті пропуску присутні і неодмінно мої речі оглянуть, якщо йому хочеться, навіть в його присутності. На що він мені відповів, що представлятися не має наміру, а за те, що я такий розумний, то він проведе особистий огляд», – розповів Алі Озенбаш.

За його словами, відпустили його після особистого огляду і «процедури ідентифікації паспорта». «Весь інцидент зайняв не менше трьох годин. Мій моральний збиток можете уявити самі», – сказав Озенбаш.

Він додав, що після допиту отримав від російських силовиків Акт проведення особистого огляду, в якому вказав, що «особистий огляд був проведений, незважаючи на заперечення».

У вересні 2014 року Алі Озенбаш також був затриманий російськими силовиками на адміністративному кордоні з Кримом, тоді йому завдали фізичних травм.

На початку квітня представники російського ФСБ в Криму намагалися здійснити обшук в будинку батька Алі Озенбаш в Сімферополі.

У лютому 2016 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій засудив «безпрецедентний рівень» порушення прав кримчан, зокрема, кримських татар, в анексованому Росією Криму.

Після анексії Криму Москвою в 2014 році на півострові почастішали обшуки, затримання і різні заборони. Призначена Росією влада Криму заперечує повідомлення про факти порушення прав людини на півострові.

XS
SM
MD
LG