Доступність посилання

ТОП новини

Рада спростила порядок державної реєстрації лікарських засобів


Верховна Рада України ухвалила у першому читанні і в цілому зміни до закону «Про лікарські засоби» щодо спрощення державної реєстрації ліків. Рішення підтримали 239 народних депутатів за необхідних 226.

Відповідно до документа, термін для ухвалення рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації лікарського засобу не має перевищувати 10 робочих днів замість встановленого чинним законодавством місячного строку.

Також передбачається, що державна реєстрація лікарського засобу, що містить діючу речовину, яка вже зареєстрована компетентним органом Сполучених Штатів Америки, Швейцарії, Австралії, Канади або країни Європейського союзу, здійснюватиметься за спрощеною процедурою.

Як пояснив в інтерв’ю Радіо Свобода віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, «уряд вніс до Верховної Ради цей законопроект, щоб відкрити вітчизняний ринок для якісних іноземних ліків».

На думку посадовця, цей крок має посилити конкуренцію, подолати монополізацію ринку і, як результат, посприяти зниженню ціни лікарських засобів.

Раніше голова уряду України Володимир Гройсман заявляв про те, що «намагання уряду добитися прийняття цього закону чинився опір», і висловив сподівання, що як тільки закон ухвалять, його підпише президент.

Наразі ціни на ліки в Україні в середньому на 50% вищі, аніж в сусідніх європейських країнах, зокрема Румунії і Польщі.

Більше про те, як уряд України планує послаблювати соціальне напруження й зменшувати розрив між доходами населення й цінами та тарифами, дивіться у програмі «Ми разом» о 20:33 на сайті Радіо Свобода.

XS
SM
MD
LG