Доступність посилання

ТОП новини

Бундестаг голосуватиме щодо визнання геноцидом масових убивств вірмен в Османській імперії 


Німецький парламент 2 червня розгляне резолюцію, в якій названі геноцидом масові убивства вірмен в Османській імперії під час Першої світової війни.

Туреччина заперечує, що ці вбивства є геноцидом. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган попереджає німецький уряд, що ця резолюція в разі її ухвалення зашкодить дипломатичним відносинам двох країн.

Президент Вірменії Серж Сарґсян напередодні голосування закликав німецьких законодавців ігнорувати ці попередження Ердогана.

«Нечесно, якщо ви не можете називати геноцид вірмен геноцидом лише тому, що це злить президента іншої країни»,– заявив Сарґсян німецькій газеті Bild 1 червня.

Понад 20 країн світу вже визнали різанину і депортацію вірмен з боку Османської імперії актом геноциду. Убивство близько 1,5 мільйона вірмен турками-османами між 1915 і 1917 рокамирозглядається також багатьма істориками як перший геноцид ХХ століття.

Туреччина стверджує, що вірмени загинули через громадянські заворушення, а не внаслідок навмисних дій уряду Османської імперії.

XS
SM
MD
LG