Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники мають зауваження до проекту змін до Конституції щодо правосуддя


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Група організацій, що об’єдналися у Платформу «Правозахисний порядок денний», виступила із зауваженнями перед розглядом 2 червня Верховною Радою проекту змін до Конституції в частині правосуддя. У листі, який отримало Радіо Свобода, вони вказують, що частина пропонованих законодавчих новел «дасть можливість парламенту і уряду самостійно вирішувати, що означає та чи інша норма Конституції».

Представники Платформи «Правозахисний порядок денний» закликають депутатів Верховної Ради «передбачити чіткі гарантії права на справедливий суд, орієнтуючись на потреби всього українського суспільства». Зокрема, правозахисники просять виключити положення, які створюють «нездоланні для звичайної людини бар’єри у поданні конституційної скарги до Конституційного суду», положення про представництво в суді виключно адвокатами тощо.

«Правозахисні організації звертаються до парламенту із проханням врахувати запропоновані вище пропозиції. Для цього зібрати належну кількість підписів під поправками до проекту, зареєструвати як законопроект, направити їх на розгляд Конституційного суду України та після його отримання ухвалити в цілому», – наголошють правозахисники.

Платформа «Правозахисний порядок денний» – неформальна коаліція правозахисних організацій, що працюють у сфері моніторингу, аналізу та розробки законодавства. Учасниками Платформи є Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Центр громадянських свобод, Amnesty International в Україні, Центр інформації про права людини та інші організації.

XS
SM
MD
LG