Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ вітають розслідування щодо публікації даних журналістів на «Миротворці»


Дуня Міятович
Дуня Міятович

В Організації з безпеки і співпраці в Європі вітають початок розслідування щодо оприлюднення даних журналістів на сайті «Миротворець».

«Маю надію, що розслідування встановить і притягне до відповідальних причетних до витоку і публікації персональних даних журналістів на сайті «Миротворець», – мовиться у заяві представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович, опублікованій 2 червня.

Раніше у четвер українська поліція повідомила про початок розслідування щодо оприлюднення даних журналістів на сайті «Миротворець».

«Слідче управління Головного управління Національної поліції у місті Києві за дорученням прокуратури Києва розслідує кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) Кримінального кодексу України за фактом публікації на сторінках інтернет-ресурсу «Миротворець» списків журналістів, які начебто акредитовані у самопроголошених республіках «ДНР» та «ЛНР», – мовиться у повідомленні.

Поліція закликає представників мас-медіа дати свідчення у зв’язку з публікацією даних журналістів.

У травні сайт «Миротворець», що збирає дані про донбаських і кримських сепаратистів й іноземних громадян, що їх підтримували чи підтримують, оприлюднив список журналістів, які отримували «акредитацію» в угрупованні «ДНР». Ця публікація викликала різку критику за кордоном і серед частини української журналістської спільноти через оприлюднення особистих чи персональних даних журналістів, серед яких були і українські, і іноземні. Зокрема, лунали заяви, що людям із цього списку після публікації погрожували. Прихильники дій сайту, на підтримку яких уже виступав раніше й голова МВС України Арсен Аваков, звертали увагу на значну суспільну значущість цієї публікації.

Після скандалу сайт на якийсь час закривався, та потім поновив роботу і оприлюднив іще один схожий список, цього разу із домашніми адресами журналістів – це був скопійований із сайту МЗС Росії перелік акредитованих при ньому працівників преси.

XS
SM
MD
LG