Доступність посилання

ТОП новини

Держава економить понад 14% за рахунок електронних закупівель – Нефьодов


Електроні закупівлі вже забезпечили 14% економії – Мінекономрозвитку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

Електроні закупівлі вже забезпечили 14% економії – Мінекономрозвитку

Ті органи влади і місцевого самоврядування, які з квітня долучилися до державної системи електронних закупівель ProZorro, за цей період зекономили на закупівлях близько 14% коштів, і цей показник зростає, заявив у парламенті заступник міністра економічного розвитку та торгівлі, а також ініціатор запровадження системи ProZorro Максим Нефьодов.

Звітуючи про виконання законодавства про електронні закупівлі, він розповів про те, як триває перехід на електронні закупівлі. «Не залишимо жодного папірця, який існує у паперовій сфері, та якого не можна побачити в електронному вигляді. Це мінімізує зловживання посадовців з паперами. Вся робота, яку працівники тендерних комітетів раніше робила вручну, виконуватиметься автоматично, і зменшується імовірність навмисної «помилки» працівників».

Перші результати роботи системи електронних закупівель ProZorro засвідчили, що колапсу закупівель в Україні не відбулося, визнає Нефьодов.

«З першого квітня 3 500 замовників оголосили майже 29 000 процедур. Тобто немає колапсу через те, що систему перевели з паперового в електронний вимір. Те, що десь немає інтернету, хтось щось не вміє – це введення в оману тими людьми, які хочуть жити по-старому. Середній відсоток економії за рахунок електронних закупівель – 14% від бюджету, передбаченого на закупівлю товарів та послуг, і цей показник зростає. Шановні депутати, це є резервом для будівництва доріг та іншої інфраструктури. Тому тисніть, будь ласка, на місцеву владу, щоб ці гроші не розтринькувалися», – закликав посадовець.

Нефьодов наводить приклад: у Черкаській області економія на закупівлі цукру для харчування у навчальних закладах та у військових підрозділах перевищила 40% за рахунок переведення закупівель в електронний вимір.

Заступник міністра закликав депутатів і громадськість долучатися до контролю за використанням бюджетних коштів, щоб корупціонери не змогли пристосуватися до електронних закупівель. Особливу увагу він попросив приділити контролю за коштами на відбудову звільнених районів Донбасу, які Верховна Рада виділила днями за рахунок залишків на казначейських рахунках, що передбачалися для районів, які нині контролюють підтримувані Росією сепаратисти.

Президент України Петро Порошенко у лютому 2016 року підписав закон про публічні закупівлі, ухвалений Верховною Радою в грудні 2015 року. Закон передбачає введення електронної системи закупівель для всіх державних закупівель для товарів і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, для робіт – дорівнює або перевищує 1,5 мільйона гривень (для замовників, які здійснюють свою діяльність в окремих сферах господарювання, вартість товарів і послуг – дорівнює або перевищує мільйон гривень і для робіт – дорівнює або перевищує 5 мільйонів гривень).

У міністерстві економічного розвитку і торгівлі заявляли, що реформа системи державних закупівель збільшить ВВП України на 0,6% у рік.

XS
SM
MD
LG