Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми»: голову АП зафіксували на дні народження ключового фігуранта «чорної каси» регіоналів


Голова Адміністрації президента України Борис Ложкін приїжджав на святкування дня народження екс-регіонала, а нині народного депутата від групи «Відродження» і фігуранта так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів Євгена Геллера. Відео оприлюднила програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший», журналісти якої стали свідками свята з великою кількістю VIP-гостей.

Журналісти «Схем» не змогли додзвонитися до Бориса Ложкіна і направили йому запит із запитаннями: що його пов’язує з Євгеном Геллером і чи можуть вплинути їхні дружні стосунки на офіційне розслідування стосовно «чорної каси» Партії регіонів.

Святкування дня народження депутата Геллера відбулося 12 травня у столичному ресторані «Липський особняк». Окрім голови Адміністрації президента, на свято до колишнього голови бюджетного комітету Верховної Ради часів Януковича завітав олігарх Ігор Коломойський, співвласник так званої групи «Приват» Геннадій Боголюбов, спонсор «Опозиційного блоку» депутат Вадим Новінський, парламентарі від «Блоку Петра Порошенка» Артур Палатний, Валерій Іщенко, депутати з «Відродження» Віталій Хомутинник, Олег Кулініч, Антон Кіссе та Олександр Біловол, Ігор Шкиря, Валерій Писаренко, Валентин Нечипоренко, Антон Яценко, Дмитро Святаш, Андрій Шипко, представники «Опозиційного блоку» Андрій Кисельов та Михайло Папієв, екс-голова Одеської ОДА Ігор Палиця й екс-депутат від Партії регіонів Володимир Продівус.

Євген Геллер під час президентства Віктора Януковича був впливовим членом Партії регіонів і очолював один із ключових парламентських комітетів – з питань бюджету. Зараз Євген Геллер – депутат від групи «Відродження».

Згідно з опублікованими документами «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, у 2012 році, у той час, коли Євген Геллер обіймав посаду голови бюджетного комітету, людина з прізвищем Геллер і такими ж ініціалами отримала: 400 доларів на переліт, 160 тисяч доларів з позначкою «депутати в коаліцію», 395 тисяч доларів з позначкою «Наша Україна», 500 тисяч доларів з позначкою «ЦВК», 4,9 тисячі доларів з позначкою «аванс п\о», майже мільйон доларів з нерозбірливим призначенням, ще два аванси п\о і два повернення, 70 тисяч доларів з позначкою «Заневський А.П.» (саме таке прізвище мав начальник охорони Януковича). Найбільша сума – 1 мільйон 420 тисяч доларів з позначкою «Апостол (Коаліція)».

31 травня видання «Українська правда» оприлюднило записи, які нібито свідчать про тіньові готівкові витрати Партії регіонів, згідно з якими у другому півріччі 2012 року через «чорну бухгалтерію» було витрачено 66 мільйонів доларів.

А 30 травня Національне антикорупційне бюро України почало розслідування на підставі заяви екс-заступника голови Служби безпеки України Віктора Трепака про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів.

За його словами, йдеться про так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів із загальними виплатами на суму близько 2 мільярдів доларів.

XS
SM
MD
LG