Доступність посилання

ТОП новини

Перші результати у справі MH17 оприлюднять на початку осені – прокуратура Нідерландів


Реконструйована з уламків частина корпусу «Боїнга» була представлена у Нідерландах у жовтні 2015 року
Реконструйована з уламків частина корпусу «Боїнга» була представлена у Нідерландах у жовтні 2015 року

Спільна слідча група у справі збиття авіалайнера «Малайзійських авіаліній» над Донбасом 2014 року оприлюднить перші результати розслідування на початку осені. Про це повідомила прокуратура Нідерландів, під егідою якої діє ця група, що об’єднує п’ять країн.

Зокрема, будуть оприлюднені дані про тип озброєння, з якого був збитий літак рейсу MH17, і точне місце пуску цього озброєння, мовиться у повідомленні.

Спільна слідча група уточнила, що раніше сподівалася завершити цю частину розслідування до кінця півріччя, але деякі питання забрали більше часу, ніж розраховували. Але, запевнили у прокуратурі, розслідування перебуває на дуже просунутій стадії.

Серед іншого, мовиться у повідомленні, Спільна слідча група досі чекає на інформацію від Росії про зенітно-ракетні комплекси «Бук».

У Спільній слідчій групі наголосили, що всупереч повідомленням деяких засобів інформації, вона не оприлюднить повного звіту про розслідування наприкінці літа. Результати розслідування будуть оформлені у кримінальній справі, що має бути розглянута судом чи трибуналом – це звична процедура при кримінальному розслідуванні, наголосили у повідомленні.

Інформацію про те, як здійснюється розслідування, 3 червня отримали у вигляді електронного бюлетеня родичі жертв; цей бюлетень буде оприлюднений для всіх на сайті нідерландської прокуратури на початку наступного тижня, повідомила слідча група.

Спільну слідчу групу створили органи прокуратури і поліції Нідерландів, Австралії, Малайзії, Бельгії й України: вони співпрацюють у кримінальному розслідуванні, що має на меті визначити осіб, відповідальних за збиття літака рейсу MH17, і притягнення їх до відповідальності.

У жовтні 2015 року були оприлюднені результати іншого розслідування у Нідерландах, які втратили у цій катастрофі найбільше своїх громадян і яким Україна передала право розслідувати трагедію. Це розслідування, що стосувалося тільки питань авіаційної безпеки, встановило, що літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», який виробляли у СРСР, а нині виробляють у Росії. Тоді загинули всі 298 людей, що були в літаку. Але хто саме здійснив пуск ракети, те розслідування не мало мети визначати.

Після презентації результатів технічного розслідування голова цієї Ради окремо заявив, що ракета, якою збили лайнер, була випущена з частини Донбасу, захопленої сепаратистами.

Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого сепаратистам Росією; наразі достеменно не доведено, чи причетні до цього й кадрові російські військові і російське військове командування. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто безперечно причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

XS
SM
MD
LG