Доступність посилання

ТОП новини

Китай знову заявляє про претензії щодо Південно-Китайського моря


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Китай знову заявляє про своє володарювання над спірною територією в Південно-Китайському морі на тлі коментарів вищих посадових осіб США.

Виступаючи на конференції з безпеки в Сінгапурі 5 червня, китайський адмірал Сан Цзяньго сказав: «Ми не робимо проблеми, але у нас немає ніякого страху перед неприємностями».

Напередодні держсекретар США Джон Керрі під час візиту в сусідню Монголію заявив, що Пекін не повинен продовжувати плани щодо створення зони протиповітряної оборони (ADIZ) над Південно-Китайським морем, заявивши, що такий крок буде «провокаційним і дестабілізуючим». Китай у 2013 році ухвалив рішення створити ADIZ над Східно-Китайським морем.

Міністр оборони США Ештон Картер сказав, що США мають намір залишатися гарантом безпеки в Азії. Дії Китаю в Південно-Китайському морі викликали занепокоєння з боку Японії, Індії, В’єтнаму, Тайваню і Південної Кореї.

Китай заявляє про претензії на повну владу над спірними територіями в Південно-Китайському морі, водночас низка інших країн, зокрема, Бруней, Малайзія, Філіппіни, Тайвань і В’єтнам, також мають претензії на частини моря, яке завдяки торгівлі дає можливість щорічно заробити трильйони доларів.

XS
SM
MD
LG